Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak wstawić stronę napisaną w html do internetu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie gdy napisałem stronę w html/xhtml jaki musi być mój kolejny krok aby ją postawić. Słyszałem coś o rejestracji domeny i później wykupić hosting ? Czy jeszcze coś będzie potrzebne. Z góry dziękuje

Opublikowano

Stronę wrzucasz na swój hosting i tyle - musisz mieć plikx INDEX (*.html/*.xhtml/*.php, itd.) aby strona bezpośrednio się wyświetlała.

Aby zaistnieć w sieci, potrzebujesz własnego hostingu oraz domeny. Jeśli nie chcesz jeszcze wydawać pieniędzy, to możesz skorzystać z tego poradnika dot. całkowicie bezpłatnego tworzenia hostingu wraz z domeną ;)

Opublikowano

Stronę wrzucasz na swój hosting i tyle - musisz mieć plikx INDEX (*.html/*.xhtml/*.php, itd.) aby strona bezpośrednio się wyświetlała.

Aby zaistnieć w sieci, potrzebujesz własnego hostingu oraz domeny. Jeśli nie chcesz jeszcze wydawać pieniędzy, to możesz skorzystać z tego poradnika dot. całkowicie bezpłatnego tworzenia hostingu wraz z domeną ;)

Bardzo dziękuje za pomoc, ale mam jeszcze kilka pytań, a jeżeli chciałbym postawić już tą własną strone na jakimś hostingu to jakie to sa koszta ?

Moje pytania mogą być nie do końca sprecyzowane bo mało się w tym łapie dopiero zaczynam coś tam napisałem i teraz wiesz chciałbym to po prostu dac do sieci żeby kazdy mogł sobie wejść na ta strone. Problem w tym że kiedyś dostałem serwer na jakimś hostingu od kolegi i gdy dodałem przez serwer ftp właśnie plik index wraz z wszystkimi folderami docelowymi ze zdjęciami i tp. Strona nie działała pod adresem który sobie mogłem wybrać. Gdy napisałem do konsultanta powiedział ze musze zarejestrować domenę. W tym problem że kompletnie nie wiem o co z tą rejestracją chodzi i jak tego dokonać i gdzie. 

EDIT 2

Po przeczytaniu tego świetnego poradnika łapię już wiecej, ale i tak interesują mnie koszty stawiania swojej strony nie używając tych darmowych.

Opublikowano

Jeśli chodzi o koszty to to jest naprawdę szeroki temat bo od kilku złotych /miesiąc do kilkudziesięciu (a nawet kilku set jak się trafi) - zależy u kogo bierzesz, wybór jest naprawdę kolosalny.

Co do kosztów domeny to sprawa wygląda identycznie, z tym że tutaj w grę wchodzą nie tylko ceny konkretnych rejestratorów (czyli firm u których wykupujesz domenę) ale również cena konkretnego rozszerzenia - rozszerzenie to inaczej końcówka Twojej domeny, czyli wszystkie *.pl, *.com, *.org, itd. to właśnie rozszerzenia.

Opublikowano

Polecam ci darmowy hosting https://www.cba.pl/pl oraz http://www.hostinger.pl/ najlepsze według mnie :P

Hostinger nie nadaje się pod jakąkolwiek stronę, kilka użytkowników - blokują Ci stronę za przeciążenie CPU :') (Wiem z autopsji)

Odpowiadając koledze @Anon1m0wy to koszty uruchomienia takiego serwisu są zależne od ilości osób, jaka będzie odwiedzać twoją stronę, jak i od ilości plików. Im więcej jednego i drugiego, tym lepszy serwer będziesz potrzebował. Sam koszt domeny (.pl) to 16/20 zł - zależnie od hostingu, a serwer WWW pod portfolio to 10 zł (oczywiście również jest to zależnie od hostingu). Osobiście polecam Ci OVH, sam korzystam z ich usług do mniejszych i większych projektów. Na start powinien wystarczyć Ci ten serwer.  https://www.ovh.pl/hosting/hosting-osobisty.xml

Oczywiście znajomość FTP jest obowiązkowa :) A cennik domen znajdziesz pod adresem https://www.ovh.pl/domeny/cennik-domen/

Pomogłem? Daj lajka!

Ty dostałeś pomoc - ja chcę lajka!

5463996887.png

Fajny mam internet, co nie? Hehe :3

Opublikowano

Potrzebujesz, jak inni napisali wyżej hostingu i domeny .pl. Polecam również home, nie jestem pewny, ale chyba ma najwięcej klientów. Wszystko przechodzi łagodnie, BOK pomoże w razie pytań.

Ponadto pod co bierzesz stronę? Jeżeli chcesz zrobić z niej coś poważnego, dużego to musisz odpowiednio kupić większy serwer, zaś jeśli ma być to stronka informacyjna, ewentualnie kontaktowa to nie trzeba niepotrzebnie marnować pieniądze.

wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

Opublikowano

Potrzebujesz, jak inni napisali wyżej hostingu i domeny .pl. Polecam również home, nie jestem pewny, ale chyba ma najwięcej klientów. Wszystko przechodzi łagodnie, BOK pomoże w razie pytań.

Ponadto pod co bierzesz stronę? Jeżeli chcesz zrobić z niej coś poważnego, dużego to musisz odpowiednio kupić większy serwer, zaś jeśli ma być to stronka informacyjna, ewentualnie kontaktowa to nie trzeba niepotrzebnie marnować pieniądze.

Home jest dużo słabszym hostingiem od OVH, poza tym - ich serwerownie do jest dramat (i optymalizacja serwerów również). Home nadaje się tylko pod względem domen, pod względem profesjonalizmu oraz optymalizacji już nie. Ja od siebie jeszcze dodam, że ProSerwer jest dobre dla początkujących... Ale tylko dla początkujących :)

Pomogłem? Daj lajka!

Ty dostałeś pomoc - ja chcę lajka!

5463996887.png

Fajny mam internet, co nie? Hehe :3

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...